Instaappointment Image

Cum sa generezi o parola complicata pentru a-ti proteja datele

Home  /  blog  /  Cum sa generezi o parola complicata pentru a-ti proteja datele

Cum sa generezi o parola complicata pentru a-ti proteja datele

Ai și tu, cu siguranță, arhive prin care nu vrei să își “bage nasul” nimeni, nu-i așa? Te înțeleg perfect. Și eu am și nu-i nimic rău în asta, mai ales că viața noastră privată tinde să nu mai fie atât de privată precum credem noi. Dar, măcar lucrurilor la care ții foarte mult, ar fi bine să le adaugi o măsură de securitate în plus.

 

Pentru asta e suficient să le păstrezi sub formă de arhivă, iar în momentul generării arhivei să folosești și o parolă, astfel ca fișierele să nu poată fi extrase din arhivă fără a cunoaște parola. De altfel, acesta este singurul mod în care poți arhiva pe termen lung și la CuratorDigital.ro
Acum, trebuie să știi că nicio parolă nu este imposibil de spart, dar cu cât este mai complicată, cu atât va fi nevoie de putere de calcul mai mare și de timp mai mult pentru a o reproduce.

 

Pentru asta, îți recomand să nu folosești o parola standard, pe care o folosești, de obicei, și la alte servicii, doar pentru că o ții minte mai ușor. Nu te va ajuta prea mult, iar programele de încercat șiruri de caractere și combinații probabil că nu vor avea dificultăți mari să “ghicească” parola (dacă și puterea de calcul e generoasă).

 

Recomandarea mea este să folosești un generator de parole complicate, cum sunt PasswordsGenerator.net sau StrongPasswordGenerator.org sau StrongPasswordGenerator.com, unde poți opta pentru lungimi diferite de parole, precum și pentru nivelul de complexitate (să folosești sau nu: majuscule, numere sau simboluri).

 

Evident că o parolă generată prin aceste metode trebuie notată undeva, deoarece șirul de caractere nu va avea nicio logica ca să îl poți memora, deci, ai mare grijă unde păstrezi astfel de parole. O recomandare demnă de luat în calcul pentru păstrarea online a parolelor (ca să poți avea acces de oriunde la ele) este LastPass.com. Sau dacă ai deja un cont Gmail, le poți păstra în fișiere text docs, dar nu înainte de a-ți activa autentificarea în doi pași pentru contul tău, ca măsură suplimentară de protecție a contului.

 

Dacă, totuși, nu ești prea împăcat cu gândul că trebuie să scrii undeva parolele complicate, îți mai dau un pont de generat parole extrem de complicate, dar pe care le poți ține minte fără probleme: gândește-te la un refren preferat sau un citat sau ceva asemănător, pe care nu ai șanse să îl uiți niciodată. Apoi, scrie-l intr-un cuvânt legat.

 

De exemplu: “melc melc codobelc scoate coarne bourești”, transformat în parolă la care mai adaugi unul sau două elemente de complexitate (prin care “s/ș” se înlocuiește cu “5”, iar litera “l” cu “1”) ar arata exact așa: “me1cme1ccodobe1c5coatecoarneboure5ti”.

 

Este doar un exemplu, dar te-ai prins cât de complicate poți face parolele dacă înlocuiești și alte litere după reguli pe care tu le stabilești. Melodia cu melcul, cu siguranță că nu o vei uita, mai rămâne să memorezi doar regulile de înlocuire, dacă nu vrei să fie așa de evidente ca cele de sus, unde litera înlocuită seamănă cu cea care îi ia locul. Practic devine o “criptografiere prin substituție”, dacă complici regulile și mai mult, important este să nu uiți perechile de substituție 😀
Dacă mai șii și alte metode de generat parole complicate, altele decât cele de sus, te rog, lasă un comentariu mai jos și, astfel, putem să îi ajutăm împreună pe cei care vor să își protejeze cât mai bine informațiile.

 

 

 


One Comment so far:

  1. Cata spune:

    uite o unealta faina de verificat cat de puternica este o parola: https://howsecureismypassword.net/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *